Burman

Ursprung

Burman har sitt ursprung i Sydostasien där burmaliknande katter finns beskrivna i den gamla thailändska versboken Tamra Maew. 1930 förde en amerikansk läkare hem en tonkines vid namn Wong Mau som är burmans urmoder. Burmarasen skapades sedan genom inkorsning av siames.

I början av 1950-talet godkändes burman i Storbritannien och några år senare importerades de första burmorna till Sverige.

Utseende

Burman är en elegant, men överraskande tung ras. Pälsen är det mest fantastiska på en burma. Den är silkeslen och glansig tack vare att den saknar underull. Till på köpet kräver den nästan ingen skötsel och fäller endast i begränsad mängd. Den klassiska beskrivningen av dessa egenskaper är ”tegelstenar insvepta i siden”.

Ögonen är gula med en rak överkant och en rundad underlinje vilket ger intrycket av att katten tittar på sin ägare ”under lugg”, den så kallade ”burmalooken”. Det är positivt om katten ser lite sur ut. Burman är en maskad katt som är godkänd i tio färger: brun, choklad, blå, lila, röd, crème, samt brun-, choklad-, blå-, och lilasköldpadd.

Temperament

Burman är en sällskaplig katt som glatt välkomnar nya besökare. Den är social och tillgiven, men tystare än andra orientaliska raser. Den är lekfull och intelligent och hjälper gärna till med hemmets bestyr. Den är bra på att öppna dörrar! Burman kommer väl överens med barn och andra husdjur vilket gör den till en idealisk familjekatt.

Att ta hand om sin burma

Om det inte redan finns en katt sedan tidigare i hushållet gör man bäst i att skaffa två burmor, t ex kullsyskon. Burmor är mycket sociala och hämtar ofta värme från varandra genom att sova tillsammans. Bland burmor är beteendet så vanligt att det fått ett eget namn, ”burmahög”. Av den anledningen ger jag rabatt på kattunge nummer två om man köper två katter från min uppfödning.

En burma trivs utmärkt som kastrerad innekatt. För att ändå låta den få frisk luft kan man näta in balkongen eller bygga en kattgård.

Pälsen behöver endast borstas någon gång ibland. Klorna behöver klippas varannan vecka och det är en bra investering att köpa ett klätterträd till sin katt. På så vis slipper man få soffan förstörd av sin katts klor. Det är ett mycket grundläggande beteende hos en katt att få vässa klorna. Dessutom gillar katter att ligga högt upp och spana ut över sin omgivning. Det är också rekommenderat att vaccinera sin katt mot kattpest och kattsnuva.

Att göra med sin burma

En överraskande rolig sysselsättning man kan pröva med sin katt är att testa en kattutställning. Köper du en katt från Pendas bjuder jag på anmälningsavgiften första gången.

En burma lär sig lätt att gå i koppel och kan tas med på utflykter och promenader. Den trivs också med att få följa med på resor. Den är lekfull och kan lära sig enklare tricks, till exempel ”vacker tass”. En fartfylld aktivitet man kan testa är kattagility där man lär katten hoppa över hinder, springa i slalombanor och ta sig över vippbrädor. På Youtube finns flera klipp som beskriver hur det går till.